İBB’den kentsel dönüşüm için çözüm çağrısı: ‘İnşaat maliyetleri asgari ücretin altına çekilmeli!’

İstanbul Riskli Yapılarında Dönüşüm İhtiyacı Devam Ediyor

6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümüne yaklaşırken, İstanbul’daki riskli yapıların dönüşümü tekrar gündeme geldi.

Riskli yapılar, deprem dirençli binalara taşınmak isteyen milyonlarca insan için önemli bir konu haline geldi. Ancak yüksek konut fiyatları, çoğu insan için ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Bu durumda akıllara, asgari ücretle çalışan bir kişinin ev sahibi olup olamayacağı sorusu geliyor.

Uzun yıllar KİPTAŞ’ın Genel Müdürlüğü’nü yapmış ve şu anda İBB Şehircilik Grubu Başkanlığı’nı sürdüren Ali Kurt, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Ali Kurt, enflasyonun etkili olduğu bir ortamda asgari ücretlinin konut sahibi olmasının zor olduğunu belirtti. Kurt, “Günümüzde 1 metrekare inşaatın maliyeti 27 bin TL olup, bir asgari ücretli bu maliyetin yüzde 80’ini karşılayamaz. Bu rakamın içinde ne yazık ki finansman ve arsa maliyeti bile bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

“1 Milyon TL Kredi Kullanımı 10 Yılda 3.6 Milyon TL Geri Ödeme Yapıyor“

Kurt, durumu çarpıcı bir örnek ile açıkladı. “Bugün bankalardan kredi kullanan bir vatandaş, kullanılan paranın 3.6 katı geri ödeme yapmaktadır. Yani 1 milyon TL kredi çeken bir birey, 10 yılda 3.6 milyon TL geri ödeme yapmaktadır. Bu veriler ışığında asgari ücretle geçinen bir kişinin günümüz koşullarında konut sahibi olması mümkün değil” dedi.

Çözüm Önerileri Sıralandı

İBB Şehircilik Grubu Başkanı Ali Kurt, çözüm önerilerini sıraladı.

Kurt, “2022 yılından itibaren inşaat maliyetleri asgari ücretlerin üzerine çıktı. Günümüz şartlarında, inşaat maliyetlerini asgari ücret seviyesine çekemezsek, konut edinme konusunda ciddi zorluklarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle, inşaat sektöründeki üreticilere farklı teşvikler ve vergi avantajları sağlamak gerekmektedir. Bu teşvikleri sadece evsiz ve riskli yapıda yaşayan vatandaşlar için projeler kapsamında uygulamanın faydalı olacağını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir